Som bekant är Sverige ett av dom länder som inte infört euro som valuta men om man leker med tanken skulle det kanske finnas några fördelar trots allt. Att ha en gemensam valuta kan vara fördelaktigt bland annat vid investeringar i andra EU-länder – att köpa bostad i till exempel Spanien är ju populärt bland svenskarna.

Inga valutaförändringar vid lån

Det som idag tar ett lån för att investera i en semesterbostad i till exempel Spanien får räkna med att valutaförändringar kan komma att uppstå. Det kan såklart både vara till ens fördel om kronan är stark, men det kan också sluta med att man får betala mer. Hade Sverige haft euro som valuta hade man kunnat ta lån utan att behöva oroa sig för eventuella valutaförändringar.

Enklare för både privatpersoner och företag

Även om man inte har planer på att köpa en bostad ute i Europa så kanske man tillhör en av dom som gillar att resa dit på semester. Med en och samma valuta slipper man både kostanden för att växla sina kronor till euros och dessutom behöver man inte tänka på växlingskursen. Det skulle också vara enklare för företag som gör affärer med andra länder, om valutan hade varit densamma.

Källor: Europeiska kommissionen och lånnyheter.se